top of page

BÖCKER & NOVELLER

 

Här finner du korta presentationer av mina publicerade berättelser. Genom att klicka på knappen "Berättelsens bakgrund" får du veta vilka tankar som ligger bakom och hur skildringarna kom till. Dessutom recensioner och bilder.

För ett sista silvermynt, bok, science fiction
För ett sista silvermynt

Tillsammans med Dennis Jakobsson

Pocket, 356 sidor. ISBN: 978-91-527-3535-0

”Årets urbana science fiction.”
Sabine von Borgstede, Hallåtidningarna.

William arbetar som skarprättare inom Ministeriet, en topphemlig internationell organisation med uppgift att upprätthålla kosmisk harmoni på jorden. Detta gör man genom att lokalisera och avrätta personer som hotar »balansen». En oväntad händelse i Williams privatliv tvingar honom att ifrågasätta allt han vet om Ministeriet och får honom att fatta ett drastiskt beslut med långtgående konsekvenser — inte bara för honom själv, utan för hela Ministeriet.


Finns det en plats bortom livet men hitom döden? Vad är i så fall dess syfte och, framför allt, kan man ta sig dit? Dessa frågor blir början på en resa långt bortom Williams värsta mardrömmar.


För ett sista silvermynt är en fartfylld och våldsam berättelse som tar läsaren till platser där hoten ständigt lurar och ingenting är vad det synes vara.

 

Boken kan närmast beskrivas som svart, urban science fiction. Den är ett samarbete mellan mig och göteborgsförfattaren Dennis Jakobsson.

Den historiska skräckromanen Vinterdöda ting
Vinterdöda ting

ISBN: 9789198477115

Året är 1896. I Göteborg och resten av riket förtvivlar många i fattigdom och svält. Döden är allestädes närvarande och ingen saknar en namnlös trashank, hora eller våldsverkare som mördas eller spårlöst försvinner.

Med denna misär runt knuten trivs Carl Cronhammer förträffligt. Han är en framgångsrik och stilfull affärsman men bär på en fruktansvärd hemlighet: han är inte längre fullt mänsklig. Inom honom bor ett uråldrigt och krävande rovdjur. Hans trygga tillvaro störs när en främling oväntat dyker upp i staden, någon som vet vilken sorts varelse han är och som är stark nog att förgöra honom. Det blir början på en resa grundad på hämndlystnad, under vilken Carl riskerar att mista allt — samtidigt som ett okänt, namnlöst väsen viskande och lockande väntar vid vägens slut för att ta honom till sig för alltid. 

 

Bokens miljöer och skeenden håller sig till historiska fakta, medan berättelsens huvudpersoner, vrikerna, baseras på folktro och sägner. Noterbart är att ordet vampyr inte nämns vid ett enda tillfälle. Istället ges man intrycket att vrikerna är det egentliga ursprunget till myterna om just sådana blodsugande varelser, liksom till gengångare, varulvar och skogsrår.

 

Vill du fördjupa dig i Carl Cronhammers liv och leverne? Då finner du mer om hur han mötte sin skapare i romanen Natten jag dog (se nedan).

Skräckromanen Natten jag dog, av författaren Peter Erik Du Rietz
Natten jag dog

ISBN 9789175579665

Långsamt sänker jag mig mot hans ansikte och slickar honom varsamt över läpparna. Hans döda ögon stirrar bakåt mot sänggaveln och munnen är vidöppen, varm och välkomnande. När jag långsamt trycker handen mot hans bröstkorg känner jag den söta doften av hans sista andetag pressas mot min tunga.

Detta handlar om Carl Cronhammer, hans två födslar och det utsatta, brutala och ständigt hungrande liv han oförskyllt tvingas bli en del av. Berättelsen utspelas i 1700-talets Göteborg, London och Köpenhamn, men i en parallellhistoria även i vikingarnas Normandiet. Bokens miljöer och skeenden håller sig till historiska fakta, medan berättelsens huvudpersoner, vrikerna, baseras på folktro och sägner. Noterbart är att ordet vampyr inte nämns vid ett enda tillfälle. Istället ges man intrycket att vrikerna är det egentliga ursprunget till myterna om just sådana blodsugande varelser, liksom till gengångare, varulvar och skogsrår.

ˮDu Rietz har skapat en helt ny mytologi, där monstret äntligen får vara monster igen.ˮ  
  - Caroline Grimwalker, författare

ˮDu Rietz har med skräckäventyret "Natten jag dog" skapat en helt ny mytologi, nya monster och universum. Med ett slut som får mig att längta till nästa bok.ˮ
  - Jens Daniel Burman, författare

novell För snygg för självmord
För snygg för självmord

ISBN 9789189161184

En gång i tiden var Within the Night ett av världens mest framgångsrika band och gruppens frontfigur, sångaren Joey Le Mon, var på allas läppar. Bandets tredje skiva klättrade snabbt på listorna samtidigt som Joey blev framröstad som ”Sexigaste rockstjärnan” i tidskriften People. Mindre än sex månader senare var allt över. Joey var spårlöst försvunnen och Within the Night spelade aldrig igen. Tjugo år efter försvinnandet kliver Joey Le Mon in på en polisstation och meddelar världen att han lever, men en rättsprocess sätter snabbt munkavle på honom. Musikjournalisten Jack Strider är emellertid fast besluten att ta reda på vad som egentligen hände. Varför försvann Joey, hur gick det till och varför valde han att efter så lång tid ge sig tillkänna? »För snygg för självmord» är en engagerande, spännande och tragikomisk berättelse, till stora delar utformad som en intervju i en musiktidning.

Omslaget till steampunk-novellen En lögn att dö för
En lögn att dö för

ISBN 978-91-7739-202-6

Denna långnovell berättar om veteranen Mikael Wilde och soldaterna i hans skarpskyttepluton, vilka har överlevt 14 års hårda strider och nu står inför vad som ser ut att bli ett avgörande slag. Under flera månader har inget hörts från Nord- eller Sydamerika, på kontinenten har man fullt upp med att hålla ställningarna på östfronten och runt Medelhavet, medan i resten av världen Alliansens och Imperiets trupper utkämpar ett skoningslöst utnötningskrig. När Imperiets pansar går in i norra Finland och närmar sig den svenska gränsen finns det därför ingen hjälp utifrån att vänta.

 

Det enda som står mellan de återstående nordiska trupperna och ett slutgiltigt nederlag är Bodens fästning och luftskeppet Höken. Hon är Norra luftflottans sista flygande krigsskepp och dess besättning en hastigt sammanförd skara infanterister, artillerister och skarpskyttar. Få av dem har tidigare tjänstgjort inom flygvapnet, men Mikael Wilde och övriga ombord är fast beslutna att göra sitt yttersta. Mot sig har de Imperiets skräckinjagande luftskepp Järngreven under befäl av krigshjälten Röda Rebecka. Båda besättningarna vet att den annalkande luftstriden kommer att bli avgörande – inte bara för slagets utgång, utan för möjligheten till slutlig seger och den fred som är målet för deras långa, bittra kamp.

Humornovellen Snoffsans olycksaliga hädanfärd, av författaren Peter Erik Du Rietz
Snoffsans olycksaliga hädanfärd

ISBN 9789175570617

Exakt vilka onda krafter som slog klorna i morbror Fridalf när han blänkande av upphetsning och massageolja kopplade ett bilbatteri till sina bröstvårtor lär vi aldrig få veta. Klart är i alla fall att Fridde  ̶  som han gärna kallades av släkt och vänner  ̶  inte tålde spänningen och därför en smula sotsvärtad lämnade oss i ett gnistregn av sorg och saknad. Eller som gammelmoster Mimsi uttryckte saken: “Det var synd på ett så fint bilbatteri.”
    Många år har förflutit och ingen av oss i familjen pratar någonsin om morbror Fridalf eller om de faktiska omständigheter under vilka han förpassade sig själv till de elyseiska fälten  ̶  där han säkert trivs betydligt bättre bland antikens perversa greker än han någonsin skulle ha gjort uppe i himlen.

Novellen handlar om Carl-Erik “Keje“ Brakenhuus som tillsammans med släkt och vänner tillbringar en minnesvärd helg på familjegodset Drakhammar. Tillvarom styrs med järnhand av den paranta gammelmoster Mimsi och dennes dvärgmops, Snoffsan, men det dröjer inte länge förrän den lantliga friden störs av kärleksintriger, olyckshändelser, förgiftad mat och utpressare. Motvilligt stående i händelsernas centrum försöker Keje undvika tillvarons lömska fallgropar, likt en modern variant av PG Wodehouse Bertie Wooster, men dessvärre utan sin Jeeves.

Steampunknovellen Den döende flickan, av författaren Peter Erik Du Rietz
Den döende flickan

ISBN 9789175570600

“Var inte rädd”, säger han och ler mot henne. “Jag ska inte göra dig illa. Tro mig, du kommer att tycka att det här är kul.”

   Ebba vill skrika “Ditt svin!” eller något ännu värre till honom, men det kan hon inte. Istället vilar hon hjälplös likt en lealös docka i Caspers famn när han går förbi besöksstolen och bort mot väggen med det knäppande elementet. Han säger: “Jag vet att du är rädd, men du behöver inte oroa dig. Det här kommer att gå fort.”

   Sedan lyfter han ut henne genom fönstret och släpper taget.

Detta är berättelsen om Ebba, som inte vill något hellre än att vara en vanlig ung tjej, men som vet att att det aldrig kommer att bli på det sättet. Hon har alltför lite tid kvar. Hon är inlagd på sjukhus, behandlas för leukemi, och trots läkarnas uppmuntrande ord förstår hon mycket väl att hon är döende. Smärtan och behandlingen tär på krafterna och det är svårt att förlika sig med tanken på döden, på insikten om att aldrig mer få finnas till. Särskilt när man knappt ens har hunnit börja leva på riktigt.
 

Men så, en sen vinternatt när sjukhuset har kommit till ro och hela riket sover, väcks hon av ett märkligt ljud vid fönstret och upptäcker konturerna av en människa i besöksstolen bredvid sängen. När hon ser vem det är och hör honom tala blir hon alltmer säker på att han är galen, eller så har hon själv förlorat förståndet... eller?

Science fiction-novellen Gruvan, av författaren Peter Erik Du Rietz
Gruvan

ISBN 9789175570310

Storm korrigerar svävarens kurs och kastar en snabb blick på sin andrepilot, Lillebror.
  ”Ingen kontakt med gruvkontoret än?”
  ”Nej. Inte ett ljud sedan vi kom upp i luften.”
   Lillebror låter orolig och Storm förstår varför, han känner sig illa till mods själv. Deras syster, Fågelfri, arbetar som ingenjör vid anläggningen i Svartbergen och det är tydligt att något otrevligt har hänt. Nödfrekvensen har bara använts en gång tidigare, vid det stora skalvet för tjugonio år sedan då tre gruvgångar rasade samman och begravde en tredjedel av arbetsstyrkan. Men det verkar inte vara ett ras som har inträffat den här gången. Signalisten i Rådets Hus började spela in nödanropet efter att driftchefen sagt att gruvan hade ”blivit överfallen.” Det var åtminstone vad signalisten påstod sig ha hört, trots att det var svårt att tro på. När Storm en stund senare lyssnade på samtalet tillsammans med de övriga i vaktstyrkan kunde de tydligt höra: ”De kommer, de kommer. Skynda er!” Resten var otydligt och hackigt, söndertrasat av atmosfäriska störningar från det oväder som närmade sig österifrån.

Science fiction-novellen Den siste tidsresenären Del 1, av författaren Peter Erik Du Rietz
Den siste tidsresenären - Del 1

ISBN 9789175570457

Man säger inte nej till Cornelius Stockum, vad det än gäller. Skarprättaren Carl är redo för sitt uppdrag trots att han har svårt att förstå det. Att resa tillbaka i tiden och att ändra på historien ... är det verkligen möjligt?

Ingen människa har någonsin färdats med Bifrost, den anordning som Konsortiet hävdar är en äkta fungerande tidsmaskin. Nej, ingen människa, men väl försöksdjur. Dessvärre har dessa inte alltid kommit tillbaka levande och i vissa fall kom de inte tillbaka alls. Det finns emellertid inget utrymme för tvekan hos Carl. Han måste färdas till rymdstationen Heimdall och låta sig föras till det spolformade objekt som innesluten i sina magnetringar och kvarkgeneratorer väntar på honom i sin tysta omloppsbana runt jorden. Han kan inte föreställa sig vad som händer när man blir en del av en sträng som endast är en enda proton i diameter, eller hur det kommer att kännas när hans tidskapsel sträcks ut i det oändliga för att låta honom färdas tillbaka i tiden. 

Han har inte råd med sådana tankar nu. Inte när det för länge sedan fanns en man han måste mörda. Framtiden får utvisa hur alltsammans avlöper och vad gäller det tekniska lär han få sina svar tids nog.

Science fiction-novellen Den siste tidsresenären Del 2, av författaren Peter Erik Du Rietz
Den siste tidsresenären - Del 2

ISBN 9789175570464

Kommer Carl att lyckas med sitt uppdrag? Han kan bara anta att allt har gått som planerat, att han har lämnat den kosmiska sträng som Bifrost för tillfället är förvandlad till och att han just nu är på väg ned mot Jorden. Klockan i kapseln visar samma tid som när han klev in, men om allt har gått som det var tänkt är det år 1575 på jorden och någonstans där nere väntar mannen han är beordrad att dräpa.

Det handlar förstås inte bara om att utföra sitt uppdrag; Carl måste också göra sitt yttersta för att lyckas ta sig tillbaka, hem till sin egen tid och verklighet.

Humornovellen Jag hör vad du säger, av författaren Peter Erik Du Rietz
Jag hör vad du säger

ISBN 9789175570235

Den fristående fortsättningen på novellen Elaka anteckningar. Globala Nyheter har tvingat Gunnar Svensson att ta tjänstledigt, vilket ger honom gott om tid att äntligen ta itu med sitt drömprojekt - att skriva ett filmmanus. För att kunna slutföra arbetet behöver han lugn och ro varför han beslutar sig för en resa till söderns stilla lunk. Där, under solens smeksamma värme och palmbladens vilsamma rasslande, lär det bli möjligt att låta de kreativa tankarna flöda. Det är åtminstone vad han inbillar sig, men som vanligt uppstår det oundvikligen friktion mellan hans personlighet och omgivningen, och snart är cirkusen åter igång.

"Veckans tips. Skit i det intetsägande omslaget, novellen är fantastiskt rolig. Rekommenderas starkt!"   
  - Bokhuset

"Dråpligt, humoristiskt och samtidigt en träffande spegling av samtiden."
  - Bokus

Humornovellen Elaka anteckningar, av författaren Peter Erik Du Rietz
Elaka anteckningar

ISBN 9789186843816

Dagens paraprosdokian: Det sista jag vill är att såra dig. Men det står fortfarande på min lista.

Journalisten Gunnar Svenssons fasta övertygelse är att alla människor är hopplösa idioter och han är en man som inte har något emot att säga det han uppfattar som sanningen. Denna cyniska inställning till omgivningen skapar ofta konflikter och ingen kan beskylla Gunnar för att vara världens bäste kollega, granne eller nätdejtare. Hans hejdlösa färd mot det oundvikliga slutet berättas i dagboksform där vi i hans elaka anteckningar får träffa personer som den undersköna Farida, kollegan och antagonisten Jakob, Kroppsbyggar-Marko och den snobbiga grannen Inez von Svensson. Vi får också lära oss vikten av att hämnas på rätt person, hur man skriver horoskop och vådan av att gå på gym utan att veta hur träningsredskapen fungerar.

"Under upplösningen på novellen skrattar jag högt! Det här är satir i sin bästa form."

   - Café de la nouvelle

"Man flabbar både inombords och ibland högt så att andra runt omkring undrar vad man håller på med. Det bor väl en Gunnar Svensson i oss alla och det är det som lockar fram det härliga skrattet."

   - Adlibris

The humourous short story Wicked notes, by author Peter Erik Du Rietz
Wicked notes

ASIN B00HI1Q5LM - Kindle edition

This is the perfect short story for everyone who loves The Office: Wicked notes by Peter Erik Du Rietz. Rarely will you meet a more pessimistic and condescending person than Gunnar Svensson, the story's main character. Gunnar works as a journalist at Global News where he succeeds in ruining the mood of both colleagues and readers by writing insulting columns, alternative horoscopes, subjective articles and sending anonymous emails. The editorial office isn't the only place where Gunnar is a royal pain in the neck, being the internet-dating, beer-bellied, opinionated neighbour that he is. He is a total disaster wherever he goes and a trainwreck just waiting to happen.

This is laugh out loud satire in its finest form, cleverly presented in wicked diary notes where each entry begins with a paraprosdokian: a stilistic figure in which the latter part of a sentence is so unexpected that you have to reinterpret the first part.

Witty and irreverently funny!

Novellen Plumpudding som ljudbok.
Plumpudding

ISBN 9788726028195 - LJUDBOK

Några före detta klasskamrater reser till ett lyxigt men ensligt beläget hus i fjällen för att koppla av. På kvällen myser de framför brasan och berättar spökhistorier för varandra. De delar emellertid en mörk hemlighet och långsamt förändras stämningen. Någon tycks vilja hålla dem kvar i huset, men vem och varför?

Denna novell ingår Swedish Zombies antologi, 13 svarta sagor om ond bråd död, om vilken du kan läsa mer här nedan.

Novellsamlingen 1873 med novellen Crocodile Bend
1873

ISBN 9789188185693

I denna antologi finner du 13 skräcknoveller i genren steampunk i vilken jag, tillsammans med författarvännen Johanna Glembo, bidrar med en berättelse betitlad Crocodile Bend. Gemensamt för novellerna är att de utspelar sig år 1873. Förläggaren gav oss emellertid i uppdrag att förlägga händelserna till vitt skilda geografiska platser för att därmed bjuda läsaren på en resa jorden runt, från Storfurstendömet Finland till Brittiska Honduras — ett grepp som skänker extra krydda till de mekaniska vidunder, modifierade djur, krypande monster och lömska mördare som väntar på dig innanför bokens pärmar. 
 

Novellsamlingen 13 svarta sagor om ond bråd död, med novellen Plumpudding.
13 svarta sagor om ond bråd död

ISBN 9789188185372

En antologi i vilken jag och tolv andra författare fick i uppdrag av Johnny Berg, redaktör på förlaget Swedish Zombie, att med utgångspunkt i 1980-talets skräckfilmer skriva var sin novell på temat retroskräck. Därutöver var det enda villkoret att berättelsens antagonister skulle vara kvinnliga. Mitt bidrag heter Plumpudding och handlar om en grupp tjejer som blir insnöade i ett ensligt beläget hus i de svenska fjällen. Någon – eller något – vill inte att de tar sig därifrån och ... ja, du fattar.

"Detta är en antologi som Siewert Öholm skulle ha hatat om han fått leva ett år till. Läs dem på dagtid för undvikande av sömnbesvär. Inte heller fler än en i taget, det är inte så lätt att få tag på Rohypnol eller Sobril när de som bäst behövs."

   - Karl Hjelm, Dast Magazine

"En underbart underhållande skräckantologi där vi skräcknördar kommer att le igenkännande mer än gång ... en riktigt bra antologi."

   - Läsa och lyssna
 

"Fem av fem blodiga motorsågar i betyg! Med hög träffsäkerhet i retrokänsla, sina innovativa mord och fantasifulla motiv är detta en splatterfest… förlåt, läsfest att dö för. Svärtan är fulländad hos de många trasiga, desperata eller rentav galna och mordiska karaktärerna."

   - Jonas Bengtsson, Barrikaden

"Författarna är rutinerade rävar och det märks. Även om huvudsyftet är att chockera och skrämma läsaren, precis som de debatterade VHS-skräckisarna gjorde på sin tid, är det ändå välskrivet och fyllt av berättarglädje. Som gammal skräckvurmare är det här rena rama julafton och en härlig flashback till svunna tider."

   - Tentakelmonster

bottom of page