top of page
E-novellen Jag hör vad du säger av Peter Erik Du Rietz

JAG HÖR VAD DU SÄGER

 

När jag hade skrivit novellen Elaka anteckningar kände jag att det fanns mer att berätta om huvudpersonen, Gunnar Svensson. Han säger vad han tänker, även när han kanske borde hålla tyst, och han agerar alltid utifrån sin egen uppfattning om vad som är rätt och fel - oftast utan en tanke på eventuella konsekvenser. Jag tyckte detta var väldigt intressant och värt att utveckla ytterligare. Dessutom ville jag veta hur det gick för honom.

Det finns något lustigt med personer som hetsar upp sig. Åtminstone så länge man själv slipper bli inblandad. Ännu roligare tycker jag det blir när sådana koleriska människor får på nöten. Som till exempel när en domderande gaphals står och skäller ut någon stackare, och plötsligt får ett fallande piano i huvudet. Detta inträffar naturligtvis på tok för sällan, så när det sker är det både oväntat och tillfredsställande. Dessutom bekräftar det ens fördomar om klantiga flyttkarlar.

Andra människor jag finner underhållande är sådana som upplever att hela världen är emot dem, och att detta på något sätt skulle vara orättvist. Hur osannolikt det än kan låta är det nämligen oftast ens eget fel att man emellanåt hamnar i taskiga situationer. Människor som vägrar att inse detta, trots alla bevis som travas på hög rakt framför näsan på dem, utgör naturligtvis en källa till humor. Åtminstone i mina ögon. Ännu roligare blir det när en sådan person vinner tiotusen på en skraplott och med ropet: ”Turen har äntligen vänt!” rusar ut ur tobaksaffären och faller ned i en öppen gatubrunn.

Det kan förstås vara svårt att skriva om misantroper, koleriker och gnällmånsar utan att framstå som elak. De flesta av oss har ju dessa drag i sig och på många sätt kan jag därför känna sympati med människor som Gunnar Svensson, huvudpersonen i Jag hör vad du säger. Hans självbevarelsedrift är visserligen en smula underutvecklad, men annars är han som folk är mest. Han vill så väl och han försöker verkligen. Åtminstone på sitt sätt.

 

För att inte göra någon upprörd vill jag understryka att ingen kom till skada under skrivandet av denna berättelse.

I alla fall inte allvarligt.

Läs gärna recensionen här nedan.

Recension

Recension Bokhuset Jag hör vad du säger.jpg

Bokhuset, bokblogg

Veckans tips — Jag hör vad du säger, av Peter Du Rietz.

Jag snubblade över novellen Jag hör vad du säger på Storytel (e-bok) för några veckor sedan och herregud vad jag gillade den. Den är skriven av Peter Du Rietz som även har skrivit Natten jag dog, en bok jag tyckte väldigt mycket om. Här får vi en helt annan genre och en novell som bokstavligt talat fick mig att frusta högt av skratt under läsningen.

Novellen handlar om Gunnar Svensson: journalist, misantrop — och en social katastrof. Härligt dråplig humor.

Jag inser också nu i efterhand att det finns mer att läsa om Gunnar Svensson. Elaka anteckningar kom tydligen före Jag hör vad du säger, men troligtvis spelar det ingen roll i vilken ordning man läser eftersom jag inte ens märkte att jag läste novell nummer två i ordningen.

Skit i det intetsägande omslaget, novellen är fantastiskt rolig. Rekommenderas starkt!

bottom of page