top of page

Vad tusan är ett tankesubjekt?

Jag har fått en intressant fråga rörande possessiva reflexiva pronomen, det vill säga att man skiljer på »hennes«, »hans« och »deras«, och »sin«, »sitt« och »sina.« Många språk saknar en grammatisk motsvarighet. På engelska säger man exempelvis »his car« oavsett vems bil det är. Pronomen som »sin«, »sitt« och »sina« är ovanliga i världens språk och kan därför vara knepiga att förklara, trots att det egentligen inte är så svårt.


Uppställningen i bilden längst ned är en pålitlig tumregel, men frågeställaren påpekar att det finns ett undantag, nämligen när det gäller tankesubjekt. Tankesubjekt handlar om att »det/den« uppfattas som subjekt (och utanför handlingen i satsen/meningen) trots att det inte formellt är ett subjekt. Det där låter kanske krångligt, så låt oss istället titta på exemplet som frågeställaren har givit mig:


»Anna hörde talas om Åsas besök hos sin gamla barndomsvän.«


Eftersom tumregeln säger att »sin« ska syfta på (reflektera) subjektet, så skulle »sin« i det här fallet syfta på Anna, och då borde man ha skrivit »hennes.« Men i det här fallet kan Åsa uppfattas som ett tankesubjekt och i så fall skulle »sin« syfta på Åsa. Så hur gör man?


En intressant fråga, som sagt. Jag skulle i det här fallet använda »dennes«, det vill säga: »Anna hörde talas om Åsas besök hos dennes gamla barndomsvän.« Alternativet är att omformulera meningen så att man slipper använda pronomen.


Om du har synpunkter eller förslag får du som vanligt mycket gärna höra av dig.



Comentarios


Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page