top of page

Sommarheta novellsamlingar!


Peter Erik Du Rietz, Johanna Glembo och Lena Darwall. Foto: Ola Dyrhill. I fredags besökte jag Göteborgs Litteraturhus och bevistade Johanna Glembos boksläpp av novellantologin Över en sommarfika. Den innehåller närmare trettio berättelser om livets mening – varav en visade sig vara skriven av min författarkollega på Hoi Förlag, Håkan Lindgren. Högläsningen av Johannas novell ˮFönstertittarenˮ var riktigt bra. Hon är en duktig uppläsare och lyckades framkalla en del blanka ögon bland åhörarna. Berättelsen är nämligen både intim och känslosam, och har dessutom ett finurligt upplägg. Med tanke på att Johanna tidigare under veckan hade så ont i ryggen att hon inte kunde stå var hennes insats ännu mer imponerande. Tack för den, liksom för god mat och dryck i tillägg till trevligt mingel med alla glada och engagerade människor.

Ny är också Swedish Zombies skräckantologi 13 svarta sagor om ond bråd död, i vilken jag bidrar med novellen Plumpudding. Titeln låter harmlös och som hämtad från en dessertmeny, men låt dig inte luras. Så här skriver bokens redaktör, Jonny Berg: ˮ13 svarta sagor om ond bråd död bjuder på en rejäl dos skön retroskräck inspirerad av skräckfilmer från tiden då vhs-kassetter och movieboxar räknades som högteknologi. Här möter du 13 kvinnor som på olika sätt tar sig an, drabbas av eller själva utövar mänsklig ondska.ˮ Han fortsätter: ˮIdén till den här novellantologin är enkel. Jag bad 13 författare att hämta inspiration från den här eran och den här typen av filmer och sedan göra sina egna versioner. Några har skrivit parafraser eller tagit meta-grepp, andra har kryddat sina berättelser med teman och stämningar som den intresserade cineasten/läsaren kan roa sig med att pricka av. Jag gjorde också en tematisk begränsning: novellerna skulle hålla sig till mänsklig ondska.ˮ Bokförläggaren Frida Mörkersdottir skriver: ˮShit vilken skräckantologi detta är! Som att äta en stor godispåse med blandad lakrits och få den ena smaksensationen efter den andra. Längesedan jag läste så bra skräck! ˮ Skräcknoveller eller berättelser om livets mening? Det är bara att välja. Eller varför inte läsa båda samlingarna, nu när sommaren återigen låter dig tillbringa tid i hängmattan. Mycket nöje.

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page