top of page

Vackra ord.

Vårt svenska språk är inspirerande på det sättet att vi kan skapa nya ord som inte bara är lätta att förstå, utan också både finurliga och vackra. Trots detta använder vi låneord och svengelska i sådan utsträckning att vi till och med låter dem ersätta redan existerande svenska ord. Jag tänker på sådant som wellness istället för välbefinnande, frissigt istället för risigt, eller krispig istället för knaprig/knaperstekt/frisk/spröd – men också sådana märkligheter som fatshaming, istället för att ens fundera över en begriplig och mer träffande svensk motsvarighet, som t.ex. fetthån. Det ordet bjuder jag för övrigt på (men frivillig royalty kan swishas till 073 072 19 26).

I dag slår jag ett slag för det vackra ordet vemodstrånad, som ersättning för låneordet nostalgi. Eftersom vemodstrånad inte är listat i Nationalencyclopedins ordbok finns det inga regler för hur vemodstrånad får användas och därför kan man säkert tänka sig andra betydelser än nostalgi, vilket är det allmänt vedertagna. Kommer ni på något? Lägg upp det här i så fall, det vore kul att se hur kreativa ni är.

Bifogat finner ni ett bildexempel på hur jag själv använder ordet vemodstrånad i min senaste bok. Eftersom handlingen utspelas 1896 var nostalgi inte ett alternativ, eftersom det ordet inte finns belagt i svenskan före 1958.

Håll till godo.

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page