top of page

Bokmässan 2015


Med nyborstad hatt och redo för boksignering.

Så var årets bokmässa avklarad och det var en djäkligt rolig och intensiv upplevelse. Det är det ju förstås alltid, men det här var första gången jag stod i en förlagsmonter med min egen bok. Det gjorde att det hela tiden fanns roliga, intressanta och trevliga människor att tala med, vare sig det var besökare, sådana som kom förbi för en pratstund efter att ha läst min bok (vilket jag måste säga var en rätt så häftig känsla), bloggare, författare, branschfolk och kunder. Dessutom hade vi 20-30 författare från det egna förlaget som i olika omgångar dök upp och jobbade i montern, signerade sina böcker och blev intervjuade i tevesoffan. Flera av dem hade jag inte träffat tidigare och andra hade jag egentligen bara hejat på i olika sammanhang, men på bokmässan får man verkligen chansen att lära känna varandra lite bättre. Som tangentbordsknackare är det naturligtvis hur kul som helst att prata med andra människor som är precis lika insnöade på böcker och skrivande som man själv, så jag lovar att det aldrig var tråkigt. Nackdelen var kanske att jag inte hade så mycket tid att gå omkring och botanisera i de andra utställarnas montrar, men å andra sidan lyckades jag ändå köpa fler böcker än jag hade tänkt mig - som vanligt, med andra ord.

En rätt schysst bokhög tycker jag - och då är detta bara de böcker

jag lade vantarna på i vår egen monter.

Jag kan inte skriva om mässan utan att nämna monterpersonalen och gänget från Hamrelius Bokhandel i Malmö. Vilken insats de gjorde. De var på plats för att bygga montern innan mässan öppnade och var kvar till långt in på natten när årets mässa slog igen portarna för sista gången i söndags. Varje morgon dök de upp först av alla, med glada leenden och fulla av energi, för att sedan vara de sista som lämnade när den svalnande höstsolen sänkte sig över staden. Hatten av för dem, är allt jag kan säga. I söndags överraskades för övrigt väldigt många av att vår frilansande förläggare, Alexandra Nedstam, helt oväntat köpte Vertigo Förlag. Somliga nöjer sig med att fylla en bokkasse, men det räcker uppenbarligen inte för henne. Nej, ett helt förlag ska man ha med sig hem, annars känns det inte att man har varit på mässa. Urhäftigt, förstås. Det ska bli spännande att se vad som händer med detta.

Alexandra Nedstam (mitten) tillsammans med Marthina Elmqvist och Carl-Michael Edenborg.

I fredags, mitt under brinnande bokmässa, blev jag dessutom väldigt glad över Bokhusets fina recension av Natten jag dog. Var man inte motiverad tidigare så blev man det efter att ha läst den. Klicka gärna på bilden nedan för att läsa recensionen.

Självklart var man rätt öm i fötter och knän i söndags, vilket inte minst märktes när man kom hem och började varva ned. Eller som författaren Caroline L Jensen uttryckte saken: "Fy fan för bokmässan. Det känns som om man har blivit överkörd av ett djävla godståg. Vi ses nästa år!"

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page