top of page

Du är en fisk.


Om du tillhör de som förnekar evolutionen och anser att fossilfynden är otillräckliga för att beskriva en arts utveckling, tänk dig följande scenario:

Ett knivmord har begåtts i rum 13 på Hotell Glada Bävern. Till en början vet ingen vem gärningsmannen är, men det finns tre övervakningskameror. En är placerad vid hissen, en i korridoren som leder till rum 13 och en utanför rumsdörren. På kamera ett ser man hur receptionisten kliver ut ur hissen med en kniv i handen. På kamera två ser man receptionisten passera i korridoren, fortfarande med en kniv i handen. På kamera tre ser man hur receptionisten låser upp dörren till rum 13 och går in. Mindre än en minut senare kommer receptionisten ut igen och kniven i handen är nu blodig.

Det är 75 meter från hissen till rum 13 (det är tydligen ett ganska stort hotell), så under några minuter och på en sträcka av nästan 50 meter ser man inte vad receptionisten gör eftersom det inte finns tillräckligt många kameror. Ändå får man hela händelseförloppet klart för sig. Försvarsadvokaten som hävdar att det finns »för många luckor« i förklaringen vinner inget gehör och receptionisten döms för mord.

På samma sätt kan man följa arternas utveckling genom årtusendena. Mycket återstår att upptäcka, men man behöver inte ha hundratusentals fynd för att studera och förstå händelseförloppet. Det är på så sätt man under miljontals år kan följa vår egen evolution ända tillbaka till Tiktaalik, en fisk som bland annat levde i dagens Kanada för 375 miljoner år sedan och som är alla käkförsedda ryggradsdjurs gemensamma förfader. Just det. Du är i själva verket en otroligt avancerad fisk.

Nej, vetenskapen har inte alla svar. Det är därför man fortsätter. Man vill ständigt veta mer och vägen till kunskap är otroligt häftig, givande och upplysande. Att skaffa sig kunskap är alltid rätt. Prova gärna själv.


Din förfader, Tiktaalik.


Comments


Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page