top of page

Ser du något särskilt? frågade hon.


När en kvinna ställer sig framför dig, sträcker på sig och med ett leende frågar: "Vad tycks?" alternativt det något mer skrämmande: "Ser du något särskilt?" bör du istället för att med irrande blick börja söka efter lämpliga flyktvägar tacka din lyckliga stjärna; du har nämligen givits en möjlighet att gissa. Vissa tjejer säger nämligen ingenting alls utan tycks förvänta sig någon sorts spontan kommentar av det berömmande och uppskattande slaget, vilket naturligtvis är sådant som flyger långt under vår manradar. Det handlar i det fallet om sådana kvinnor vi män lite finkänsligt brukar kalla för "en smula naiva." När frågan emellertid väl har ställts händer det (efter vad jag hörde på en efterfest någonstans för många år sedan) att det finns uppmärksamma män som säger något i stil med: "Självklart, gullet, du har en ny jacka / frisyr / hårfärg / klänning / pojkvän. Urtjusig, den får dig verkligen att framstå som den gudinna vi alla vet att du är." Detta är således det korrekta svaret. Tråkigt nog baseras denna variant på konstant uppmärksamhet, vilket alla män som inte har gift sig för pengar vet är en omöjlig uppgift. Särskilt med tanke på hur många dataspel och fotbollskanaler det finns nuförtiden.

Mindre korrekt, men ändå fullt möjligt att överleva utan att få förlovningsringen kastad i ansiktet, bli avvänifierad på Facebook eller raderad från hennes telefonlista, är att välja ungefär samma hukande utgångsposition som när man får syn på ett lejon vid horisonten: "Nej, jag kan ärligt tala inte säga exakt vad det är, men du ser ovanligt snygg ut. Vad är det för tilltalande, välgenomtänkt detalj du har piffat till för att se så subtilt attraktiv och fräsch ut?"

Avslutningsvis har vi den stig som jag själv i min obotliga enfald har vandrat, i den befängda tron att jag var rolig. Denna variant inkluderar, men begränsar sig inte till, gissningar som: 1) "Har du köpt en korsett?" 2) "Har du borstat tänderna?" 3) "Ja, du ser verkligen mycket bättre ut med kläder på kroppen." Det må vara vansinnigt lustigt precis när man säger det, men humor är en svårfångad och mycket subjektiv liten rackare som ibland mår bäst av att stanna inlåst i huvudet.

Slutsats: Håll koll på tjejerna i ditt liv, uppskatta dem och skänk komplimanger vare sig du tycker det är påkallat eller ej (det är nämligen a l l t i d påkallat). Det är helt i sin ordning att inte omedelbart fatta vad kvinnor pratar om. De förväntar sig nämligen inget annat. Men ärlighet är inte alltid en dygd så var mycket försiktig med sanningen och skämta a l d r i g på deras bekostnad. Så vitt jag kan bedöma skrattar kvinnor endast högt, rent och hjärtligt när en man drämmer tårna i en tröskel, råkar få något hårt i huvudet eller på något annat tillfredsställande sätt dabbar sig. Det är därför de älskar Papphammar och Stig Helmer Olsson.

Och med dessa goda råd inför det nya året återstår det bara för mig att säga, från en man till en annan: Lycka till, din hopplöse klant.

Läs gärna fler betraktelser genom att ladda ned några av mina noveller.

E-noveller, Peter Erik Du Rietz

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page