top of page

En julhälsning från andra sidan fönstret.


En julhälsning från Carl Cronhammer, huvudperson i Natten jag dog och min kommande roman, Boken om vinterdöda ting. Jag är inte säker på att du och Carl har samma uppfattning om vad julstämning är, men i vårt mångkulturella samhälle får man ta sådant med en klackspark. Det är trots allt tanken som räknas.

Jag är aftonbeträdaren. Jag är stigfinnaren och jägaren. Jag är odjuret som väntar under de knotiga trädens rasslande grenar där månens silverbleka sken tar slut. Alltid nära, ständigt vakande ̶ för evigt hungrande.

En gång var natten min fiende. I minnet smeker ännu mor min kind, ömsint vyssjande och försiktigt torkande mina storögda barnatårar, tyst gnolande på söta vaggvisor för att stilla min förtvivlan och svalka min heta oro när nattens hotfulla mörker nalkas. I dess närhet tände jag ljus för att dämpa min fruktan och famlade ständigt efter lyktor och bloss att lysa min väg ̶ men den tiden är för länge sedan förbi.

Natten är min bundsförvant och vän. Natten är min bror, månen min syster, och stjärnhimlen den spegel all vår fruktan försvinner i. Fri som den lekande vinden och med min svallande åtrå till dess förlåtande och helande egenskaper lever jag och fröjdas. Där jag fordom fylldes av fruktan och vånda är jag nu levande och stark. Långt bortom dagens ljus, när den lågande hungern ansätter mig, öppnar jag gapet och fäller ut de starka, vassa klorna; trygg i förvissningen om att ingen ser och ingen hör.

Jag är odjuret på andra sidan fönstret. Jag är den objudne gästen som alltid tar sig in, min fot den tyngd som får golvplankorna i din kammare att knarra. Jag är skuggan som krafsar under din säng. Jag är det tysta andetaget intill ditt öra och den siste som kysser dig farväl.

Jag är aftonbeträdaren. Intet fattas mig; allt äger jag av styrka och penningar, av mod och beslutsamhet. Jag vet att stilla min rasande hunger och släcka min djupa törst.

Ändå söker jag och ännu väntar jag, tålmodig och tyst, i hopp om en månsmekt hand som från de skyddande och svalkande skuggornas djup försiktigt sträcks ut och varsamt trevar efter min. Någon som längtar efter mig, såsom även jag längtar ... efter dig.

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page