top of page

Svenska för svenskar


Invandrare måste kunna svenska? Borde vi inte börja med en satsning på att lära svenskar begriplig svenska? Exempel från vardagens tröttsamma verklighet: Bron sprängdes upp. Löpsedel, Expressen. Så att man skulle veta att bron inte sprängdes i sidled, eller - hemska tanke - snett nedåt. "Kan du öppna upp dörren?" "Kan jag inte få öppna ned den istället?" Exempel på varför jag inte får några nya vänner. "Jag har börjat med wellness." "Så du har alltså börjat med välbefinnande? Vad trevligt." "Vad? Nä, det är inte samma sak. Wellness handlar om att både kroppen och skallen ska må bra. Det handlar om helheten." "Jaha, nu fattar jag. Det är välbefinnande du menar?" "Nej. Jag menar wellness!" Välmenande tjejkompis under ett misslyckat försök att intressera mig för tjänsterna på Nordic Wellness. "Kan jag få en ostburgare, tack." "Vi har inte det, tyvärr." "Men jag ser ju att ni steker ostburgare där borta." "Nä, det är cheeseburgare." Jag, vid ett sällsynt besök på McDonalds. Han åkte iväg på hans cykel. Artikel, Expressen. Möjligtvis hette cykelns ägare Hans och så råkade de stava namnet med liten bokstav. Man fick emellertid inte veta vad Hans i så fall ansåg om tilltaget. Kalla hade verkligen flyt med vallan på hennes skidor i dag. Vinterstudion. Hade någon sandpapprat Kowalchyks skidor, eller vad syftade de på? Han gick dit för att ge henne hans rosor. Aftonbladet förklarade tyvärr inte vems djävla rosor det var, men jag tycker synd om killen han uppenbarligen snodde dem av. Vem han nu var. Jag har bara tre ord att säga dig: PA SA DIG! En nyligen invandrad och lätt upprörd man till min kollega. Så vitt jag kan bedöma skulle han med lätthet kunna bli journalist eller copywriter på en svensk kvällstidning eller dito reklambyrå. Särskrivningar orkar jag inte ens gå in på. Det behövs upp lysning och ut bildning till hela den svenska all män heten vad gäller detta super vanliga och skit irriterande kardinal fel. Blixt fort! Man blir ju för bannad. Kommer i samband med det att tänka på en frisör vid Övre Husargatan på vars skylt man kunde läsa namnet: KLIPP TILL FRISÖREN. Verkligen fiffigt. Ännu fiffigare hade det varit med bindestreck. Om jag vore en person i en av mina noveller skulle jag ha gått in och slagit honom på käften. Jag har sällan sett någon be om det så tydligt.

Skärpning, anyone?

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page