top of page

Det närmar sig


Bitarna börjar falla på plats och nu är det inte långt kvar tills min bok Natten jag dog ser dagens ljus. Det ska bli spännande och förmodligen lite overkligt att se den på hyllorna hos Akademibokhandeln och Ugglan med flera, i tillägg till alla bokhandlare på nätet (där den redan ligger uppe för bevakning). När jag tittar på den satta texten, omslaget och marknadsföringsmaterialet kan jag inte låta bli att reflektera över hur lång tid det tar att skriva och publicera en bok, och hur många människor som är involverade. Originalmanuset tog sex månader att skriva och texten var då närmare 500 sidor lång (A4 med 1,5 raders mellanrum). Därefter lät jag texten vila i nästan ett år innan jag med befriande distans kunde sätta mig ned och redigera den. Det var verkligen inte lätt, men tre månader och 180 bortplockade sidor senare var manuset redo att skickas till bokförlaget. Att vänta på besked och sedan skriva kontrakt var faktiskt det som gick snabbast i hela processen, något jag självklart är glad och stolt över. Därefter började planeringen och förberedelserna för utgivning, något jag som författare tack och lov inte behövde engagera mig i. Detta till skillnad mot slutredigeringen av texten. Många hävdar - förmodligen med viss rätt - att det är då det verkliga arbetet börjar. Jag hade emellertid flyt, för dels hade jag lagt väldigt mycket tid på detta själv, och dels hade jag turen att få jobba med den duktiga lektören Caroline L. Jensen. Tack vare detta var arbetet klart efter bara två genomgångar, vilket tog ungefär sex veckor. När manuset var färdigredigerat tog korrekturläsaren vid, samtidigt som arbetet med omslag, baksidestext och presentationsmaterial satte igång. Detta hästjobb är nu klart och när boken kommer ut i mars är det tre år sedan jag satte mig ned vid datorn och skrev den första meningen. Rätt fantastiskt när man tänker efter, eller hur? Hur duktiga de människor som ser till att en bok blir verklighet än är blir de sällan omnämnda. Därför vill jag tacka Alexandra Nedstam, Christin Holmgren, Marthina Elmqvist, Lars Rambe och alla andra på Hoi Förlag. You guys rock!

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page