top of page

Döda dina älsklingar


Tro det eller ej, men något av det svåraste med att skriva är faktiskt vad man ska ta bort. Så känns det åtminstone för min del. Jag tycker nämligen att allt jag skriver är vansinnigt intressant. Dessvärre har jag en tendens att förlora mig i detaljer och sidospår, vilket - tråkigt nog - sällan hjälper en berättelse framåt. Ofta förvirrar det bara läsaren och har man otur tappar de intresset helt och hållet. Så hur gör man? Mitt eget knep är att låta texten vila ett tag. Dagar, veckor eller till och med månader. Först därefter kan jag se berättelsen med nya ögon, något som gör strykningarna lättare och mindre smärtsamma. För tro mig, det kan vara jobbigt att stryka ord och passager som man verkligen gillar. It hurts to kill your darlings. Ändå är detta något som alla skribenter måste lära sig, vare sig man är copywriter, journalist eller författare. Ta bort överflödiga ord, undvik att upprepa dig och försök att få din text så lättläst och naturlig som möjligt. Framför allt, försök inte att stila. Du kan vara hur kunnig som helst i ett ämne, men tänk på att det är skönlitteratur du skriver, inte en uppsats eller en doktorsavhandling. Lycka till! PS: Jag kan avslöja att ovanstående text ursprungligen var dubbelt så lång innan jag läste igenom den och började stryka. Man måste med andra ord ha tid när man skriver också - somliga mer än andra.

Utvalda inlägg

Blogginlägg

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page